En #1 NewYork Times bästsäljare med underrubriken "Därför lyckas generalister i en specialiserad värld".
Om du är av åsikten att "Man måste vara extremt bra på ett område för att kalla sig framgångsrik" så ska du INTE sluta läsa nu… För du behöver antagligen utmanas mest i ditt tänkande.
Framför allt handlar Bredd om att saker behöver få ta tid och att välkomna och skaffa nya perspektiv. "Att grit och fokus kan leda fel och varför vi istället bör uppvärdera och odla ineffektiviteten”, som det står på baksidan.
Det kan nästan kännas provocerande i en samtid då vi enligt undersökningar har ca 2 sekunder på oss för att fånga in besökare på en hemsida, där de beprövade affärsmetoderna, benchmarketing samt konkurrensanalyser är det viktigaste i ett företagsutveckling, om man ska lita på de som säger hur man t ex ska starta ett företag.
I vårt företag har vi hela tiden haft inställningen att vi litar på processen och att den måste få ta sin tid. Det som kommer ut i slutänden blir så mycket bättre då. Det har gjort oss tryggare, bättre förberedda och framför allt mer kreativa. Men vi vågar också prova olika perspektiv och synvinklar och avfärdar inga idéer direkt, även om de kan tyckas lite konstiga vid första presentationen.
Personligen har jag så mycket att säga om denna bok att jag knappt vet var jag ska börja…
Jag är mest ledsen för att den är utläst. Jag saknar den redan.
Jag har i många år kallat mig ”Specialist på att vara generalist” och någonstans känt mig lite fladdrig och grund pga jag verkligen är nyfiken på ALLT!
Men det är slut med att känna så nu!
Vi generalister behövs och det som jag alltid har kallat min popcornhjärna är ett resultat av att jag kopplar ihop vitt skilda ämnen och företeelser som jag stött på och jobbat med.
Vad kan jag t ex ta med mig från bageribranschen när jag jobbar med ett företag som håller på med revision?
Vad har min livslånga erfarenhet som danslärare med mitt manusförfattande att göra?
Att jag läste systemteori vid KTH, hjälpte det mig när jag tog enstaka kurser i psykologi?
Eller den där civilekonomutbildningen, gör den egentligen mig till en bättre föreläsare i platsattraktion?
Kan det någonsin ligga mig i fatet att jag både har varit arbetsgivare och företagare samt arbetat i offentlig förvaltning?
Eller att min bokhylla ser ut som ett troll har samlat ihop ett gäng böcker och travat i högar: Fantasy, klassiker, poesi, managementlitteratur, deckare, faktaböcker om allt möjligt, chick-lit, biografier över rockstjärnor och historiska personer (…och kanske lite för många böcker om Grekisk/romersk mytologi för att det ska kännas hälsosamt…). Vad fasen har jag för nytta av det när jag ska moderera en panel om ”Framtidens bostadsbyggande ” under Almedalsveckan?
Men förhoppningsvis ger mina spretiga erfarenheter och kunskaper mig en, just det, Bredd.
Boken kryllar av exempel från idrottens, konstens, musikens, ledarskapets, forskningens och vetenskapens värld och fick mitt huvud att slå så många kreativitetsvolter att jag nästan blev yr emellanåt.
Framför allt ger den det vi behöver mest i världen idag: perspektiv!
Oavsett om du kallar dig specialist eller generalist så kommer du hitta mycket i denna bok.
Jag vet inte hur mycket jag redan har pratat med människor jag träffat om olika exempel som presenteras i boken.
Allt från hur vi fostrar våra barn till hur man hittar feltänket som ledde till Challengers tragiska explosion. Att van Gogh inte började måla förrän han var över 30 år.
Lösningen på många problem finns där ute, vi måste bara involvera fler hjärnor, är min slutsats. Och genom att göra det håller vi våra egna hjärnor viga och i form. Och vi som "stör" är viktiga - men har inte alltid rätt.
För övrigt är språket är varierat och okonstlat vilket bidrar till att du slukar den med lätthet.
Slutligen: Jag är specialist på vara generalist - och stolt över det!
Jag behövs!
Bredd av David Epstein från Volante AB https://volanteshop.com/