Tv:n står på och jag lyssnar med ett halvt öra från köket. En skarp röst bryter igenom bruset. ”De säger hela tiden att vi ska samverka med varandra för att hitta lösningar…men vad innebär det egentligen i verkligheten?”
Första tanken är att kvinnan som ställer frågan är modig. Vi uttrycker gärna att samverkan är allt viktigare i ett komplext samhälle, vi hummar och håller med. Förvånansvärt sällan kommer följdfrågan om hur det går till. Jag fortsätter med middagssysslorna i köket och tänker på boken med den tunga och samtidigt genialiska titeln ”Kunskapsintegration” av Philip Runsten och Andreas Werr (håller till på Handelshögskolan i Göteborg). Godbitar från boken och egna erfarenheter har gett mig tre tydliga steg för samverkan kring komplexa frågor:
1. Dela perspektiv, på riktigt. Lös upp de korslagda armarna, luta dig framåt och öppna sinnet för att ta in sådan information eller kunskap som ligger bortanför din egen. Var generös och dela med dig av din egen kunskap. Grejen är att få så många perspektiv som möjligt upp på bordet kring en situation, BÅDE fakta och upplevelser.
2. Använd perspektiven och mejsla fram en sannare bild. Nu börjar hantverket. Sortera och klustra era olika perspektiv för att få överblick. Skapa er gemensamma bild av situationen, hur ser de viktigaste behoven ut för att nå målen? Just här sker er häftiga kunskapsintegration (du vet titeln på boken). Ingen av er hade fel tidigare, den nya bilden är bara lite bredare och djupare.
3. Finn lösningar som möter behov före organisation Utgå konsekvent från den gemensamma bilden i diskussioner om lösningar. Sätt behoven i centrum, istället för era olika organisatoriska ansvarsområden. Kanske blir lösningen något som behöver hanteras tillsammans, mellan olika aktörer eller avdelningar.
Detta är samverkan på riktigt. Testa och se vad som händer då du och dina kollegor motstår frestelsen att gena från era individuella bilder av situationen rakt in i lösningsdiskussionen!
Vilket svar kvinnan i TV fick? Jag tror att det var ”dela information”. Kan dock ha missat något bakom potatisen som kokte över på spisen. Hoppas det.
Gunnel Göransson, specialist och medgrundare Inputs
Comentarios