top of page

Boktips! Upskill and Reskill

Uppdaterat: 14 okt. 2022

Hur viktigt det är att lära nytt och lära om! - Författare Julia Bendelin

Upskill & Reskill - en föreläsning av Pär Lager som skrivit en bok med samma namn.


Halveringstiden av kunskap är idag 5 år. Dvs hälften av det vi lärde oss för 5 år sen är inaktuellt idag…


Liksom många andra hänvisar han till att forskningen visar på att 50 % av dagens jobb och arbetsuppgifter kommer att försvinna i framtiden och att de andra 50% kommer att förändras.


För att möta detta behöver företagen bygga in en kultur av ständigt lärande och utveckling. Vi skulle behöva lägga arbetsdagar om året på detta för att hänga med, dvs ca 5 timmar i veckan. Idag lägger i snitt 30 minuter i veckan på detta och 40% av företagen säger att de inte lägger något alls…


Enligt principen om att det är vad vi gör, inte vad vi säger som visar vägen för våra medarbetare är det oerhört viktigt att du som är företagsledare prioriterar din egen utveckling och aktivt arbetar med att få in en lärande kultur i ditt företag.


Pär lämnar 5 perspektiv på vad kultur av lärande innebär:

  1. Tänd en fyr! Var konkret och tydlig med vad kompetensutvecklingen ska innebära för organisationen och för medarbetarna.

  2. Learning Mindset. Att aktivt arbeta med våra plastiska hjärnor som alltid utvecklas. Att göra det till en god vana att lära sig nytt.

  3. Behovsanalys och policy. Att dela insikterna, att löpande göra behovsanalyser, att t ex förbereda seig genom att träffa chefen föra . Under och efter utbildning. Att dela med sig.

  4. Vardagslärande. Att gå från omedveten till medveten. Från Reaktiv till proaktiv. Från oplanerad till planerad. Att skaffa sig ett mål: ”Det här ska jag lära mig i år”.

  5. Utbildning och träning. Att bestämma sig för vad ska du fortsätta med, vad ska du sluta med, vad ska du börja med?

Att du är här på Inputs är verkligen ett steg i rätt riktning! Bra gjort!


Boken Upskill och Reskill av Pär Lager finns att köpa t ex på nätet, men kanske ännu hellre att beställa i en lokal bokhandel nära dig! (Sanoma Förlag, 2021).


37 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page